П’ятниця, 30 Липня, 2021

Японські закуски: що таке сашимі?

Забутий одеський міський голова-Дмитро Інглезі

Багатонаціональність нашого міста вкотре простежується навіть на походженні його історичних особистостей і тих, хто стояв біля витоків заснування і розвитку Південної Пальміри,...

Одеса зустрічає Президента

Коли в місто приїжджає хтось із "верхівки" політичної влади, то звичайне життя городян різко набуває відтінку святковості та урочистості, пише odessayes.com.ua.

Президентська битва: скільки витратили на рекламу в Одесі кандидати

За місяць до офіційного старту президентської кампанії основні кандидати вихлюпнули на вулиці, на телебачення і в Інтернеті море своєї реклами. «Вона працює»....

Мер Одеси: цікаві факти біографії

Як і будь-якому політикові і вже тим більше міського голови, Геннадію Леонідовичу Трухановому неодноразово "приписували" різні плітки і скандали, пише odessayes.com.ua.

Напевно ви не раз пробували суші і роли, залишаючи без уваги сашимі. Ця страва, до якої прохолодно ставляться гурмани у нас в країні. Зате під рідним Висхідним сонцем воно користується особливою любов’ю, навіть пошаною. Справа в тому, що делікатес точно відповідає острівній кулінарній філософії. Японці впевнені: щоб насолодитися природним неповторним смаком і текстурою їжі, потрібно відмовитися від готування і максимально спростити рецепт.

Що таке сашимі?

Так називається традиційна японська закуска, яка складається з сирої риби, морепродуктів, рідше м’яса. Нарізане невеликими шматочками або слайсами філе подається разом з соєвим соусом, васабі, дайконом, листами сісо, морськими водоростями і так далі. Все це служить лише фоном для основного інгредієнта. Найчастіше це сира риба.

Найбільш поширені інгредієнти – це:

  • лосось;
  • тунець;
  • кальмари;
  • креветки;
  • скумбрія;
  • восьминіг;
  • жовтохвіст Лакедра;
  • морські гребінці;
  • морський їжак;
  • мармурова телятина.

Слово “сашимі” походить від рибальського терміна. “Проколотися риба” – так перекладається назва страви. Цим способом до появи сучасного холодильного обладнання зберігали свіжість улову. Рибі проколювали очі і кидали в лід.

Сьогодні сашимі меню – це страви, де найбільш важлива бездоганна свіжість інгредієнтів. Одне з найдавніших традиційних страв Японії вживають у свята. До XX століття “простим смертним” воно було недоступне. Сашимі їли тільки аристократи. Хочете відчути себе справжнім японським гурманом? Тоді цей делікатес для вас.

Приготування сашимі

З боку може здатися, що для цього не потрібно бути шеф-кухарем. Насправді тільки кращі майстри японської кухні вміють правильно приготувати сашимі. Доставка суші Одеса – якщо хочете спробувати делікатес, приготований професіоналами. А ми продовжуємо.

Щоб правильно приготувати сашимі, потрібно дві кулінарні надздібності.

  1. Вміти безпомилково визначати свіжу рибу і якісні морепродукти. Проблема може бути не тільки в терміні придатності. Неправильне зберігання безповоротно псує смак філе, навіть якщо воно залишається свіжим.
  2. Бездоганно володіти ножем. Рибу нарізають ідеально рівними шматочками: кубиками, смужками або слайсами не товще паперового листа.

Третій талант, необхідний для створення ідеальних сашимі, не просто кулінарний, а й ще і естетичний. Не дарма кажуть, що японці їдять очима. Кухар створює справжній шедевр – гармонійну композицію, більше схожу на ікебану, ніж на їжу.

Як їдять сашимі?

Ми вже згадували, що такі ласощі присутній на японському столі далеко не кожен день. З сашимі починають обід, поки рецептори ще здатні розрізнити найдрібніші смакові відтінки. На тарілці, як правило, подають 2-3 види морепродуктів. Починати їсти треба з самого світлого філе і просуватися до найбільш темним сортам. Рибу можна вмочати в соєвому соусі. Переходячи до нового сорту, закусуйте маринованим імбиром, щоб очистити рецептори.

Чи безпечно їсти сашимі?

Сира риба повинна бути високої якості, здоровою і свіжою. Тому замовляти сашимі потрібно тільки в перевірених місцях.

В Японії найбільш затребуваним варіантом цього делікатесу є “смертельно небезпечний” рецепт з рибою фугу. Якщо неправильно її обробити, блюдо стає отруйним. Правда, так було раніше. Зараз риба фугу вирощується на фермах, вона більше не є небезпечною. Але все одно японці і туристи обожнюють полоскотати собі нерви, замовляючи “небезпечне” страву.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Політичні обіцянки Одесі: що виконано та забуто

Кожен політик щось та обіцяє. Ось правда, не завжди ці обіцянки знаходять свою реалізацію. Природно, це залежить від країни, регіону і конкретних...

Диктаторський досвід: в мережі активно обговорюють одеського депутата – “журналіста”, який поїхав перейняти досвід білоруських колег

У мережі активно обговорюють депутата Міської ради від Опозиційноі партії "За життя" Володимира Корнієнка, якого Національна спілка журналістів не так давно скандально...

Одеський міський голова зустрівся з делегацією Держави Ізраїль

Відносини між Одесою і Державою Ізраїль мають багату і довгу історію. Про це говорять численні зустрічі, концерти, наукові та культурні заходи, пише...

В Одесі Зеленський з повітряним парадом відзначили свято українських Військово-Морських сил

Українські Військово-Морські сили 4-го липня відзначали своє свято. У нашому місті урочисті заходи проходили на Одеському морському вокзалі, а точніше на території...

Одеситка стала героїнею суспільно-державного скандалу в київському аеропорту

Одеській блогерші вдалося зганьбитися на території Бориспільського аеропорту. Внаслідок того, що був затриманий рейс і була відсутня необхідна інформація, плани про те,...