Напевно ви не раз пробували суші і роли, залишаючи без уваги сашимі. Ця страва, до якої прохолодно ставляться гурмани у нас в країні. Зате під рідним Висхідним сонцем воно користується особливою любов’ю, навіть пошаною. Справа в тому, що делікатес точно відповідає острівній кулінарній філософії. Японці впевнені: щоб насолодитися природним неповторним смаком і текстурою їжі, потрібно відмовитися від готування і максимально спростити рецепт.
Що таке сашимі?
Так називається традиційна японська закуска, яка складається з сирої риби, морепродуктів, рідше м’яса. Нарізане невеликими шматочками або слайсами філе подається разом з соєвим соусом, васабі, дайконом, листами сісо, морськими водоростями і так далі. Все це служить лише фоном для основного інгредієнта. Найчастіше це сира риба.
Найбільш поширені інгредієнти – це:
- лосось;
- тунець;
- кальмари;
- креветки;
- скумбрія;
- восьминіг;
- жовтохвіст Лакедра;
- морські гребінці;
- морський їжак;
- мармурова телятина.
Слово “сашимі” походить від рибальського терміна. “Проколотися риба” – так перекладається назва страви. Цим способом до появи сучасного холодильного обладнання зберігали свіжість улову. Рибі проколювали очі і кидали в лід.
Сьогодні сашимі меню – це страви, де найбільш важлива бездоганна свіжість інгредієнтів. Одне з найдавніших традиційних страв Японії вживають у свята. До XX століття “простим смертним” воно було недоступне. Сашимі їли тільки аристократи. Хочете відчути себе справжнім японським гурманом? Тоді цей делікатес для вас.
Приготування сашимі
З боку може здатися, що для цього не потрібно бути шеф-кухарем. Насправді тільки кращі майстри японської кухні вміють правильно приготувати сашимі. Доставка суші Одеса – якщо хочете спробувати делікатес, приготований професіоналами. А ми продовжуємо.
Щоб правильно приготувати сашимі, потрібно дві кулінарні надздібності.
- Вміти безпомилково визначати свіжу рибу і якісні морепродукти. Проблема може бути не тільки в терміні придатності. Неправильне зберігання безповоротно псує смак філе, навіть якщо воно залишається свіжим.
- Бездоганно володіти ножем. Рибу нарізають ідеально рівними шматочками: кубиками, смужками або слайсами не товще паперового листа.
Третій талант, необхідний для створення ідеальних сашимі, не просто кулінарний, а й ще і естетичний. Не дарма кажуть, що японці їдять очима. Кухар створює справжній шедевр – гармонійну композицію, більше схожу на ікебану, ніж на їжу.
Як їдять сашимі?
Ми вже згадували, що такі ласощі присутній на японському столі далеко не кожен день. З сашимі починають обід, поки рецептори ще здатні розрізнити найдрібніші смакові відтінки. На тарілці, як правило, подають 2-3 види морепродуктів. Починати їсти треба з самого світлого філе і просуватися до найбільш темним сортам. Рибу можна вмочати в соєвому соусі. Переходячи до нового сорту, закусуйте маринованим імбиром, щоб очистити рецептори.
Чи безпечно їсти сашимі?
Сира риба повинна бути високої якості, здоровою і свіжою. Тому замовляти сашимі потрібно тільки в перевірених місцях.
В Японії найбільш затребуваним варіантом цього делікатесу є “смертельно небезпечний” рецепт з рибою фугу. Якщо неправильно її обробити, блюдо стає отруйним. Правда, так було раніше. Зараз риба фугу вирощується на фермах, вона більше не є небезпечною. Але все одно японці і туристи обожнюють полоскотати собі нерви, замовляючи “небезпечне” страву.